Americanii de la Ford testează un sistem inovator prin care se va putea schimba culoarea semafoarelor în timpul mersului. Aceasta va permite ambulanțelor, mașinilor de poliție și de pompieri să beneficieze de culoar liber și să traverseze repede și în siguranță intersecțiile aglomerate.
Tehnologia din spatele acestui sistem se numește C-V2X (n.n. – Cellular Vehicle-to-Everything). Această platformă permite conectarea unui automobil direct la infrastructura rutieră sau la alte autovehicule aflate în trafic.
Sistemul se va dovedi extrem de util în mai multe situații. Cel mai important scenariu este cel în care sunt implicate ambulanțe, maşini de poliție sau de pompieri. Concret, sistemul va permite schimbarea culorii semaforului pe verde atunci când o maşină de intervenție va rula în regim de urgenţă. Astfel, aceasta va putea traversa repede și în siguranță o intersecție. După trecerea acestui autovehicul, funcţiile semaforului vor reveni la normal.
În același timp, sistemul dezvoltat de Ford va putea face ca traficul să se desfășoare în condiții ideale. Informaţiile furnizate de semafor vor ajuta maşinile să reducă viteza pentru a reduce riscul producerii de ambuteiaje și de accidente sau pentru a ajunge în intersecţie în momentul în care se face verde. În acest caz, mașina va reduce automat viteza de la 50 km/h la 30 km/h pentru a reduce consumul de energie, pentru a se sincroniza cu schimbarea culorii, dar şi pentru a evita frânările violente.
Cei de la Ford au testat această tehnologie în orașul german Aachen, pe un drum cu opt semafoare consecutive. De asemenea, a mai folosit alte două artere cu trei semafoare consecutive din afara orașului, toate amenajate de partenerii proiectului. Au fost folosite două vehicule de testare Ford Kuga plug-in hybrid. Unul a jucat rolul de ambulanță, iar cel de-al doilea a fost pe post de vehicul de pasageri.
Ford nu a precizat deocamdată când ar putea introduce în producția de serie această tehnologie. Ceea ce se știe este faptul că sistemul ar putea deveni dotare standard pentru modelele viitoare, în special cele autonome.